Tuesday, February 5, 2013

Sağ Beyin Sol Beyin Testi


Mantıklı mısınız, duygusal mı? Gerçekçi misiniz, hayalperest mi? İşte size eğlenceli bir şekilde beyninizin ağırlıklı olarak hangi bölümünü kullandığınızı, dolayısıyla düşünce ve davranış biçiminizi öğrenme şansı.

Ne işime yarar demeyin; bakarsınız neden "böyle" olduğunuzu, bazı şeyleri neden "öyle" yaptığınızı daha iyi anlarsınız; kendinizi, annenizi, babanızı, eşinizi, çocuğunuzu daha kolay değerlendirirsiniz; doğru hobileri, doğru meslekleri seçer, daha mutlu, daha başarılı olursunuz..
Hiçbir şey olmasa, ele güne karşı da iyi mazeret olur. "Ben sağ beyinliyim, risk almak doğamda var" veya "Tabi ki mantıklı olmalı, her sol beyinli bunu bekler.." gibi..

Topu topu bir iki dakika sürecek.. Haydi deneyin....

Tüm yapacağınız, aşağıdaki linki tıklayarak, dans eden kadının saat yönünde mi, yoksa saat yönünün tersine mi döndüğünü söylemek.

Dans Eden Kadın


Şayet saat yönünde döndüğünü görüyorsanız, siz beyninizin daha çok sağ lobunu, saat yönünün tersine döndüğünü görüyorsanız, daha çok sol lobunu kullanıyorsunuz demektir.

Olur da, her iki yöne de döndüğünü görüyorsanız;ortada bir yerde olduğunuz söylenebilir.(Ben öyleyim mesela; daha ciddi testlerde de sağ beyin sol beyin kullanma oranım neredeyse %50, %50 çıkıyor. )
Korkmayın, bu da iyi bir şey.. Zaten çıkan her sonuç iyi.. Bu testte kaybetmek diye birşey yok; aşağıda göreceğiniz gibi, her şekilde artılarla eksiler birbirini götürüyor; önemli olan, düşünce biçiminizin, yaşam biçiminizle ve yaptığınız işle uyum içinde olması.

Doğal olarak sağ beyinliyseniz ve kadının saat yönünde döndüğünü görüyorsanız, aklınızdan üst üste birkaç aritmetik problemi çözerek kadının ters yönde dönmesini sağlayabilirsiniz - yani algınızı değiştirebilirsiniz. Deneyin, çok eğlenceli oluyor..

Doğal olarak sol beyinliyseniz de, büyük ihtimalle, duygusal bir şiir okuyarak, acıklı bir olayı hatırlayarak, hayal kurarak veya benzeri başka şeyler yaparak  beyninizin sağ tarafını kullanmaya yönelir ve kadının saat yönünde döndüğü ilüzyonunu yakalayabilirsiniz. 

Bakın daha çok sol beynini kullananlar nasıl özellikler gösteriyorlarmış..

Sol Beynin İşlevleri:  








Çözümsel düşünce biçimi
Mantık kullanır
Detay odaklıdır
Yönünü gerçek veriler çizer
Kelime kullanımı ve dil becerileri
Şimdiki Zaman ve Geçmiş
Matematik ve Fen
Anlamı kolay kavrar
Onaylar, hakkını verir
Düzen ve kalıpları algılar
Direktifleri uygular
Zaman kullanımı ve organizasyon kabiliyeti iyidir
Nesnelerin isimlerini bilir
Gerçekliğe dayalıdır
Strateji yaratır
Pratiktir
Temkinlidir

Şimdi de sağ beynini kullananlara bir bakalım...

Sağ Beynin İşlevleri:











Yaratıcı düşünce biçimi
Duygularını kullanır (duyguları okuyabilir ve ifade edebilir)
Büyük resme odaklıdır
Mecazi anlamları kavrar
Yönünü hayal gücü çizer
"Ya olursa"yı, "Farz edelim oldu"yu da düşünür
Beyin fırtınası yapar
Semboller ve görüntüler
Şimdiki zaman ve Gelecek
Din ve Felsefe
Anlamı kolay yakalar
İnanır
Takdir eder
Üç boyutlu(uzaysal) algı
Nesnelerin işlevlerini bilir
Hayale dayalıdır
Olasılıkları ortaya koyar
Tezcanlı/acelecidir
Risk alır


"Beyin Baskınlığı Teknolojisi"nin babası sayılan Ned Herrmann, insanların baskın bir düşünce yapısı tercihi olarak anlatıyor bu durumu. Daha kolay kısa dönem ödüllerine ulaştırdığı için kuvvetli yanlarımızı kullandığımızı, ve kullandıkça da geliştirdiğimizi, ama üzerinde çalışıldığında zayıf yanlarımızın da gelişerek “Tüm beyinle düşünme” yapısına ulaşabileceğimizi söylüyor.

Belki ulaşırız, belki ulaşmayız; ama ulaşmasak da her birimiz defolarımızla, kendimize has özelliklerimizle, düşünce biçimimizle,  "kendimiz" olmanın keyfini çıkartırız. 

Biraz daha eğlenmek isterseniz, aşağıdaki yazıda gördüğünüz renkleri sırayla söyleyin bakalım. Okuyor musunuz, görüyor musunuz?

Siyah     Mavi    Yeşil
Beyaz   Yeşil    Kırmızı
Yeşil   Turuncu   Sarı
Sarı     Pembe   Bordo
Kırmızı   Sarı     Beyaz

Sağ beyin rengi söyler, sol beyin rengi okur. Siz ne yaptınız???

No comments:

Post a Comment